Medeni Crnopac

U utorak 10.03.2020. Milena Hanžek :) i ja uputili se na Crnopac, ovog puta medeni. Postoji više planova što se tiče speleologije pa se na kraju skupilo dosta stvari koje ćemo trebat nositi, od hrane do opreme za istraživanje koje nije bilo malo. Što se prognoze tiče, optimistično zbog sunca, malo manje zbog stupnjeva koji se kreću oko nule i tu i tamo koje jače strelice sa sjeveroistoka.

Opširnije...

Dulji dani, dulje jame (Crnopac - 21.-23.02.2020.)

U petak (21.02.2020) navečer krenuli smo iz Zagreba sat i pol kasnije od planiranog, opet standardan dogovor bez stajanja u dućanu koji svaki put završi nabavkom prije autoceste Zagreb - Karlovac. U Gračacu smo oko 23:30, na okretaljci na Crnopcu smo oko ponoći. Zoran Bolonić Coki, Danko Cvitković Pješak i Nela Bosner ostaju spavati na okretaljci. Stipe Maleš Vuk, Sara Anđela Perić, Nicola Rossi i Nikola Hanžek su se uputili prema isturenom logoru kako bi ujutro čim odmorniji i bliži ulazima jama mogli krenuti u istraživanja.
U subotu Coki, Pješak i Nela rekognosciraju po crnopačkom kršu dok Vuk, Hanžek, Nicola i Sara odlaze u podzemlje.

 

Tlocrtni prikaz Jamskog sustava Crnopac i jame Muda Labudova s rezultatima istraživanja 21. - 23.02.2020.

Autor: Teo Barišić

Opširnije...

SVEČANA GODIŠNJA SKUPŠTINA SPELEOLOŠKOG ODSJEKA HPD „ŽELJEZNIČAR“

Godina 2020. po mnogo čemu će biti posebna za SO HPD „Željezničar“, a posebice po tome što je prošlo 70 godina od osnutka našeg Odsjeka. Davne 1950. godine osnovana je Špiljarska sekcija pri PD „Željezničar“ nakon što je nekolicina članova prešla iz Špiljarske sekcije u PD Zagreb Matica. Prvi sastanak koji se smatra i datumom osnivanja, održan je 4. svibnja. Godinama koje su slijedile naš Odsjek susretao se s mnogim izazovima koji su nas doveli ovdje gdje jesmo danas.

Opširnije...

Zimske akcije u Sušiku

Činilo se kako se nazire kraj topografskog snimanja ponora Sušik pa smo odmah početkom godine požurili što prije odraditi sve što je ostalo.

U dva vikenda, ipak smo otkrili da ćemo i ove godine posvetiti pažnju i vrijeme Sušiku. U dvije akcije, zatvoreni su svi suhi upitnici u bočnim kanalima, dok je sifon odlučio pružiti još neke mogućnosti.

Opširnije...

Jama Vrisak - početak PUTEK-a (03-05.01.2020.

Vrhunski speleološki rezultat iz 2019. i otkriće jamskog sustava Crnopac odlično se poklopio s obljetnicom 70 godina HPD-a i SO-a „Željezničar“ koju obilježavamo u 2020. godini. Pripreme za sudjelovanje u Putu ekspedicionizma podrazumijevale su, između ostalog, nastavak istraživanja na prostoru Crnopca odnosno speleoloških objekata oko jame Oaza gdje se specifičnom morfologijom mikrolokacije uočio prostor koji se pruža od ulaza jame Oaza prema logoru na jami Vjetrova i gdje je prethodnim rekognosciranjem u 2019. godini otkriveno nekoliko jamskih ulaza. Osim toga, analizom je utvrđena vjerojatnost da se ti objekti u nekom trenutku mogu spojiti sa jamom Oaza i pridružiti jamskom sustavu Crnopac.

Opširnije...

Od Sušika do Bjelolasice (8.12.2019.)

Dok svi mirno spavaju nedjeljom ujutro, šesteročlana ekipa od koje je jedna Milena koja izlazi iz noćne smjene i skupljamo ju po putu, a ostatak čili i odmorni Hanžek, Vuk, Sara, Nicola i ja (Valerija), zapućuje se u smjeru Drežničkog polja po zadnje metre u ponoru Sušik. Iako su nas htjeli demotivirati nekom tamo vodom koja je sigurno sad u ponoru, odlučili smo sami se uvjeriti možemo li ili ne možemo odraditi naše istraživanje. Po putu se opskrbljujemo tekućim zlatom (odležano Karlovačko) i promatramo zaravnjene površine na kojima ne vidimo vode, te se već zamišljamo svatko u svom kutu blatnjavog kanala.

Opširnije...

Nek se vidi raskoš na Crnopcu (25.-27.10.2019.)

Zabrijavanje na možda zadnji sunčani vikend na Crrnopcu krenulo je još prije dva tjedna. Kako se vrijeme pripreme za teren približavalo sve više ljudi je ušlo u loop euforije i odlučili se za Crnopačku raskoš. Krenuli smo u petak navečer, klasično, ne na vrijeme u postavi: Hanžek, Lea, Zrinka, Babić, Coki, Boltek, Josip, Mišur, Nicola, Vuk, Sara, Mrki i ja. Na putu do tamo slušali smo podcast Mrki koji srećom nije stao do Gračaca pa nismo morali trošiti radio.

Opširnije...

Crnopac (4-6.10.2019.)

Vikend 4.-6.10.2019. proveden je u istraživanju ranije nađenih objekata i rekognosciranju na Crnopcu.
U petak predvečer na put kreću Hanžek s Bilijem, Mrki, Kiki, Zrinka, Sara, Vuk, Lana i Ruđer s mlađahnom kujicom Burom, koja se prvi put suočila sa Crnopcem.

Opširnije...

Ponor Sušik (14.-15.09.2019.)

U subotu 14.9.2019. predvečer, oko 18h, skupio se tim ispred Željezničara kako bi otišli do ponora Sušik, gdje bi prespavali i idući dan odradili posao. Sudionici u ovoj akciji bili su Ivan Vidović, Kristijan Hmura, Matea Talaja, Nela Bosner i Nicola Rossi (ja). Do šumice nedaleko od ponora gdje postavljamo logor stigli smo oko 21h, tamo zapalili vatru, postavili spavaća mjesta i ostatak vremena sjedili uz vatru pričajući i praveći žar za roštilj.

Opširnije...

Dobar posao u Sušiku (20. i 21.07.2019.)

Ovaj puta dobar posao u Sušiku obavili su Vida, Tila, Nicola i ja (Vuk). Nismo se baš žurili, bilo je lipo vrime i laganini izlet pa smo stali malo pit kavicu u Karlovac i tako to. Na lokaciju smo došli nekad iza podne, podijelili se u ekipe i krenuli radit.

Opširnije...

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti