Jama naglavačke, 02.-03. travnja 2010.

Jama naglavačke istraživana je 1990. godine, duboka je -101 m, a nacrt su izradili Damir Lacković i Ana Bakšić tada Sutlović. Po karti jama se nalazi na području Velike Kapele  kod Jasenka u šumi  SI od Jasenačke kose u području zvanom Pogledala.

2006. godine Martina Borovec, Marin Lukas i ja odlučili smo ponoviti nacrt i pogledati da li u jami ima perspektiva za daljnje napredovanje. Tom prilikom na dnu jame uočili smo suženje koje je bilo potrebno proširiti „klesanjem“ na mjestu od kojeg kamen pada 10-tak metara u dvoranu s vodom. Potrebno je bilo ponovo doći s opremom za proširivanje.

Nakon kraćeg dogovora u odsjeku odlučili smo iskoristiti subotu pred Uskrs za ponovni odlazak u Jamu s ciljem da pokušamo proširiti suženje na dnu. Na teren smo krenuli u petak 2. travnja oko 19.00 sati. Oko 22.00 sata iste večeri vozeći se šumskim makadamom u vrletima Velike Kapele postalo nam je jasno da kombijem nećemo stići do mjesta na kojem smo planirali prespavati.  Na otprilike 3 km od ulaza u jamu nakon naguravanja kombija, smiješnih padanja gurača, postavljanja lanaca, ponovnog guranja i padanja shvatili smo da snijega ima previše i da je najbolje da prenoćimo na cesti jer ovdje ionako nitko neće proći. Temperatura te noći pala je ispod ništice.

Ujutro se budimo oko 7.00 sati, doručkujemo, slažemo opremu i krećemo put jame. Nakon 2 sata hoda dolazimo do ulaza, opremamo se i dijelimo transportne. Dalibor postavlja jamu do dna, a Stipe, Berni i Slac proširuju prvo suženje na dnu. Nastavak radova ostavljamo za slijedeći put i krećemo van. Jamu raspremamo, vraćamo se do kombija i odlazimo na zasluženi gablec u Ogulin. U Zagreb se vraćamo oko 19.30 sati. 

Ekipa:

  1. Damir Slatinac- SKOL
  2. Truli- SKS
  3. Stipe Tutiš- SOŽ
  4. Bernard Bregar- SOŽ
  5. Danko Cvitković- SOŽ
  6. Dalibor Jirkal- SOŽ

Autor: Dalibor Jirkal