Zagrebački speleološki savez i speleolozi članovi Specijalističke postrojbe Civilne zaštite grada Zagreba – ITLS tečaj za speleologe

Zagrebački speleološki savez, u suradnji s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i ITLS Hrvatska, organizirao je ITLS tečaj za članove Saveza i zagrebačke speleologe pripadnike Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba.

Krajem 2011. godine Zagrebački speleološki savez (ZSS) je dogovorio model suradnje s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba (UHS) i predstavnicima Civilne zaštite grada Zagreba, na polju institucionalnog djelovanja speleologa u urbanom spašavanju, u hitnim situacijama i katastrofama. Od tada Savez aktivno sudjeluje u koordinacijama zapovjedništva Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba (u daljnjem tekstu SP) te sudjeluju u procesu razvoja SP i speleologa unutar postrojbe. Spomenute SP sačinjene su od pripadnika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zagreb i ponajboljih zagrebačkih speleologa, članova Saveza, kojima je primarni cilj pružiti pomoć drugome u nevolji. Savez predstavlja i koordinira zagrebačke speleologe, a speleolozi unutar SP imaju zadatak aktivno sudjelovati u urbanom spašavanju u hitnim situacijama ili katastrofama.

Kako bi uspješno i sigurno djelovali unutar SP, Savez je inzistirao na potrebi da speleolozi usvoje nova i nadograde ranije stečena znanja i vještine. Važno je napomenuti da je jedan od segmenata razvoja SP kontinuirano školovanje/obučavanje pripadnika kao i opremanje neophodnom opremom za potrebe ovakve vrste spašavanja. Kako bi speleolozi podigli svoju operativnu funkcionalnost, obučenost, vlastitu sigurnost i sigurnost ozlijeđenih osoba koje je potrebno zbrinuti, organiziran je ITLS tečaj za 65 speleologa, članova SP, a u planu su i druga specijalistička školovanja (npr. izvlačenje iz ruševina, spašavanje uz pomoć speleoloških tehnika i dr.). Važno je naglasiti kako većina aktivnosti vezanih za SP, nisu upotrebljive samo za urbano spašavanja, već imaju pozitivan utjecaj na primarnu djelatnost s kojom se speleolozi bave, odnosno speleološko istraživanje.

Prvi po redu tečaj zbrinjavanja ozljeđenika u izvanbolničkim uvjetim, ITLS (International Trauma Life Support) organiziran je i proveden za 31 zagrebačkog speleologa. Tečaj su za speleologe provodili članovi organizacije ITLS Hrvatska na čelu s dr. Tvrtkom Pervanom, a sudjelovalo je još šestero ITLS instruktora i jedna ITLS asistentica. Održao se u Zagrebu tijekom vikenda 17. i 18. studenog 2012. godine, u prostorijama DVD-a Šestine. Identični tečaj održao se idući vikend 24. i 25. studenog 2012., za dodatna 34 speleologa, pod vodstvom 7 instruktora i 3 asistenta.

Osnovne informacije vezane za ITLS 

- Međunarodni sustav zbrinjavanja ozljeđenika (ITLS) je globalna neprofitna organizacija posvećena sprečavanju smrtnog ishoda i invaliditeta, putem edukacije i hitnog zbrinjavanja ozljeđenika. Hrvatska gorska služba spašavanja prva je prepoznala važnost i potrebu uvođenja ITLS-a u Hrvatskoj, a ujedno su i vlasnici licence za provođenje certificiranih ITLS tečajeva.

- Djelatni okvir ITLS-a, oprema, struktura i didaktika predstavljaju globalni standard koji osobama koje pružaju medicinsku pomoć omogučuje da usavrše najnovije modele brze procjene stanja, načine pristupanja i prepoznavanja ozljeda koje neposredno ugrožavaju život ozljeđenika

- Međunarodna organizacija (ITLS) ugrađuje nove znanstvene spoznaje u teorijsku i praktičnu osnovu svake 4 godine, čime osigurava trajnu suvremenost 

- ITLS tečaj je dinamičan i praktičan tečaj obuke osoba koje ozljeđenike zbrinjavaju u izvanbolničkim uvjetima, te se u cijelom svijetu provodi na isti, standardizirani način: osnovni tečaj traje 2 dana, sastoji se od predavanja i vježbi, te završava pismenom i praktičnom provjerom znanja stečenog na temelju opsežne literature i praktičnih predavanja.

Po uspješnom završetku tečaja, polaznici dobivaju međunarodni certifikat koji vrijedi 3 godine. U svrhu produženja licence, potrebno je pohađati jednodnevan tečaj obnove znanja za provoditelje osnovnih / naprednih ITLS postupaka prije isteka datuma na dobivenom certifikatu. Tečajeve u Hrvatskoj, kao i u svijetu, provode međunarodno licencirani ITLS instruktori.  Više informacija na www.itlshrvatska.org

Na prvoj hrvatskoj edukaciji ovakve vrste za speleologe sudjelovao je 65 speleologa iz zagrebačkih speleoloških organizacija; DDISKF, HBSD (nije član ZSS-a), SO i SD Velebit, SKOL, SK Željezničar.


Kratki opis tečaja jednog od polaznika

Okupljanje ispred DVD-a Šestine nije prošlo s velikim oduševljenjem. Zbog ranog buđenja i treme zbog opširne knjige (preko 400 stranica) koja je davala puno odgovora i poticala na još više pitanja, bili smo pod tremom i pomalo skeptični oko krajnjeg uspjeha. Ipak, brzo smo se otrijeznili. Prolijevanje hladnom vodom i buđenja priuštili su nam sami instruktori koji nimalo nisu držali do akademske četvrti, odugovlačenja i nepotrebnih priča, već su od 8.00 ujutro do 18.00 poslijepodne provodili tečaj dinamično, koncizno i metodički atraktivno, osim za vrijeme odmora, kada su otvoreno pokazivali svoje opušteno i toplo ljudsko lice. O da, tu su bili i topli obroci, koji su se tijekom cijeloga tečaja dijelili velikim žlicama i zato fala kuharicama na grahu, gulašu i trudu.

Naši novi prijatelji i ITLS instruktori pristigli su iz Zagreba, Karlovca, Krapine i Rijeke. Bili su upoznati s ciljem našeg pohađanja i činjenicom da nismo medicinari, pa su mnoštvo definicija i medicinskih naziva često slikovito objašnjavali na nama razumljiviji način. Njihova pristupačnost i upornost u prenošenju znanja je hvale vrijedna i upravo smo se zbog toga na kvalitetan način upoznali s načinom zbrinjavanja ozljeđenika u izvanbolničkim uvjetima. Znanje i vještine koje su nam prenijeli je neizmjerno, a ujedno smo preuzeli zakonsku i moralnu odgovornost da pomognemo unesrećenoj osobi.

 

Rezultati tečaja bili su iznimni, pohvale i zahvale od strane instruktora bile su dojmljive, a speleolozi su završili tečaj s uvjerenjem da je trud imao smisla. Od 65 polaznika tečaj je uspješno položilo njih 63, što je jedan od pokazatelja visoke kvalitete i potencijala zagrebačkih speleologa i kvalitetnog rada Saveza i njezinih članica. 

Na kraju, spoznaja da nakon položenog ITLS-a možemo učinkovito pomoći kolegi speleologu u speleološkom objektu, običnom prolazniku ili unesrećenom u hitnim situacijama, pruža osobno zadovoljstvo, a ujedno i podiže standard hrvatske speleologije na višu razinu.

Zahvale ZSS upućuje:
UHS
ITLS Hrvatska
DVD Šestine
Ustanova Dobri dom
Svim članicama Saveza

 

Prva grupa polaznika

Druga grupa polaznika 

 Popis polaznika s položenim ITLS tečajem:

Dadić

Josip

SOHPDŽ

Grgić

Hrvoje

SOHPDŽ

Borovec

Martina

SOHPDŽ

Rosić

Robert

SOHPDŽ

Tutiš

Nikolina

SOHPDŽ

Tutiš

Stipe

SOHPDŽ

Hmura

Kristijan

SOHPDŽ

Bregar

Bernard

SOHPDŽ

Cvitković

Danko

SOHPDŽ

Županić

Darija

SOHPDŽ

Završki

Zvonimir

SOHPDŽ

Sviben

Sanja

SOHPDŽ

Fučak

Eva

SOHPDŽ

Malenica

Danijel

SOHPDŽ

Đud

Lana

SOHPDŽ

Gverić

Zvonka

SOHPDŽ

Metelko

Mario

SOHPDŽ

Lukić

Marko

HBSD

Marović

Marijan

HBSD

Tomašković

Domagoj

HBSD

Korač

Neven

SKOL

Lindić

Jadran

SKOL

Janton

Damir

SKOL

Sudar

Vedran

SKOL

Roman

Leopolod

SKOL

Kalajžić

Jakov

SKOL

Petrović

Mateo

SKOL

Mustapić

Marin

SOPDSV

Matek

Vlado

SOPDSV

Perušić

Andrija

SOPDSV

Vričić

Edo

SOPDSV

Paar

Dalibor

SOPDSV

Limić

Ivan

SOPDSV

Malenica

Marta

SOPDSV

Horvat

Bojana

SOPDSV

Hadeljan

Aleksandar

SOPDSV

Maričević

Marko

SOPDSV

Šarić

Darija

SOPDSV

Redovniković

Loris

SOPDSV

Masnec

Marko

SOPDSV

Vrbanec

Zvonimir

SOPDSV

Kužumilović

Đuro

SOPDSV

Josipović

Čedo

SOPDSV

Ferenčak

Vedran

SOPDSV

Koprek

Jagor

SOPDSV

Kovač

Dina

SOPDSV

Malenica

Marinko

SOPDSV

Selaković

Tea

SOPDSV

Turčin

Ivan

SOPDSV

Žmegač

Anja

SOPDSV

Suvajac

Nenad

SOPDSV

Kovačević

Alan

DDISKF

Bačić

Tomislav

DDISKF

Flajpan

Tomislav

DDISKF

Pavelić

Damir

DDISKF

Dragušica

Hrvoje

DDISKF

Višek

Darko

DDISKF

Kovačević

Antun

DDISKF

Žalac

Elizabeta

DDISKF

Zurub

Damir

DDISKF

Prpić

Marjan

DDISKF

Prpić

Beata

DDISKF

Milošević

Alen

DDISKF

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Izvještaji / Zagrebački speleološki savez i speleolozi članovi Specijalističke postrojbe Civilne zaštite grada Zagreba – ITLS tečaj za speleologe